Doğanın hakkını savunmak için en önemli araçlardan bir tanesi hukuktur. Bunun için Doğa Derneği, hukukçuların ve doğa hakkı savunucularının uluslararası bilgi ve belgelere erişimini kolaylaştırmak için yeni bir alan oluşturmaya karar verdi.
“Hukuk ve Doğa” çatısı altında uluslararası alandaki gelişmeler ve kaynaklar derlenip yayınlanacaktır. Aynı zamanda hukukçular için referans oluşturabilecek nitelikte yeni belgelerin çevirileri yapılacak ve düzenli olarak paylaşılacaktır.
Adalete erişim için en önemli şartlardan biri bilgiye ve belgeye erişmektir. Bilgi ve belgeler ulaşılabilir ve erişilebilir olduğu müddetçe, onlardan yararlanmak mümkün olacaktır. Doğa hakkı ve hukuku konusunda uluslararası alanda yayınlanan metinleri bir araya toplamanın ve erişime açmanın bir ihtiyaç olması sebebiyle, bu web sayfası hukuk ve doğa alanındaki bilgilere ve belgelere erişimi kolaylaştırma amacını taşınmaktadır.
“Hukuk ve Doğa” sayfasında Birleşmiş Milletler’in doğa savunuculuğu için yayınlamış olduğu rehberlere, raporlara, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına, bilgi notlarına, Birleşmiş Milletler tavsiye kararlarına ve Genel Kurul kararlarına ulaşabilirsiniz. “İklim Adaleti” konusundaki güncel karar, eğitim ve yayınlar da bu sayfada erişime açılmaya devam edecektir.
Hukuk ve Doğa sayfasını ortak bir çabayla ve imece halinde oluşturmayı planlıyoruz. Sizler de yayınlanmasını arzu ettiğiniz ve doğanın hakkını savunmaya katkıda bulunacağını düşündüğünüz yayın ve kararları bizimle paylaşarak doğanın hakkını savunmaya katkıda bulunabilirsiniz. Bu sayede Hukuk ve Doğa Sayfası da tıpkı doğanın kendisi gibi serpilip büyümeye, gelişmeye devam edebilecektir.
Hep birlikte doğanın hakkını savunmak ve iklim adaletini sağlamak için buradayız!
Ayrıntılı bilgi için:
İpek Sezgin
[email protected]
**Bu sayfa ve bu sayfanın alt sayfaları Hollanda Büyükelçiliği MATRA Fon Programı desteğiyle yürütülen bir proje kapsamında hazırlanmıştır. Bu yayının içeriğinden yalnızca Doğa Derneği sorumlu olup herhangi bir şekilde Hollanda Büyükelçiliği’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.
**This web page was prepared within the framework of a project supported by the Embassy of the Kingdom of the Netherlands MATRA Funding Programme. Doga Derneği is the sole responsible for the content of this video/publication, and it does not reflect the official view of the Embassy of the Kingdom of the Netherlands.
Doğa Hakkı
Dünya üzerindeki bütün hukuk sistemlerinde haklar düzenlenirken insan haklarını koruma ve bu hakları güçlendirme perspektifiyle hareket edilir. Nasıl ki insan haklarının temel ilkelerine uygun hareket etme gayesiyle insanların özel hayatını, vücut bütünlüğünü ve yaşama hakkını korumak için mücadele ediliyorsa, aynı özen doğayı bütün unsurlarıyla birlikte korumak için gösterilmeli, bu amaçla hareket edilmelidir.
Yasayla düzenlenmiş pek çok hak ve kısıtlama insan merkezli olsa da, insanın doğanın ayrılmaz bir parçası olduğu bakışıyla diğer tüm canlılarla birlikte dağlar, akarsular, ormanlar ve tüm doğal yaşamın da korunması gerekir. İnsan merkezli yaklaşım, iklim değişikliği etkilerini göz ardı edemediğimiz şu dönemde yetersiz kalmaktadır. Yaşanılan veya yaşanılacak sorunlar ancak insanın da doğanın bir parçası olduğu bütüncül bir bakış açısıyla önlenebilir.
Fotoğraf: © ?
Fotoğraf: © Murat Bilgiç
Savunuculuk ve Hukuki Yöntemler
Doğa koruma konusunda savunuculuk ve hukuki yöntemler, biyoçeşitlilik, yaban hayatı, ve ekosistemlerin korunması amacıyla çeşitli uluslararası düzenlemeler ve hukuki araçlarla desteklenmektedir. Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler’in çeşitli mekanizmaları ve özel prosedürleri, doğa koruma çabalarında savunuculuk ve hukuki süreçlerde etkin bir rol oynamaktadır.
Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Davaları, doğanın çeşitliliğini ve ekosistemlerin bütünlüğünü korumayı amaçlayan hukuki girişimleri içermektedir. Doğanın kaynakları üzerindeki baskılar ve insan etkinlikleri nedeniyle ortaya çıkan sorunlar, bu tür davaların temelini oluşturur. Bu çerçevede, Birleşmiş Milletler Sözleşme Mekanizmaları ve Uluslararası İnsan Hakları Mekanizmaları gibi uluslararası düzenlemeler, doğa koruma savunuculuğunda etkili bir temel oluşturur.
Yaban Hayatı Suçları
Türkiye, zengin biyolojik çeşitliliğe ve farklı yaşam alanlarına ev sahipliği yapan bir coğrafya. Günümüzde bu alanlar ve türler farklı tehditlerle karşı karşıya. Maden, baraj, kentleşme gibi faaliyetlerle yaşam alanlarının yok edilmesi, insan baskısının artması, avcılık, kaçakçılık, iklim değişikliği, zehirlenme, yumurta ve aşırı toplayıcılık faaliyetleri türler üzerindeki ana tehditlerden.
Yaban hayvanlarını ve yaşam alanlarını koruyan ulusal ve uluslararası sözleşme ve kanunlar mevcut. Bunlar, Türkiye’deki biyoçeşitliliği korumak için gerekli faaliyetleri içeren maddelerden ve tanımlardan oluşuyor.
Fotoğraf: © Birol Hatinoğlu