Köroğlu Dağları, Ankara ilinin kuzeyindeki dağların batı kısmını içine alıyor. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan bu dağ silsilesi; kuzeyde ve doğuda Ankara-Bolu yoluyla batıda ise Beypazarı-Bolu yoluyla sınırlanıyor. Alanın güney kısmında Kavaklı Dağı yer alıyor. Kavaklı Dağı’ndan doğan Süvari Çayı, Sakarya Nehri’nin bir kolu olan Kirmir Çayı ile birleşiyor. Bu dağlar, bodur meşeliklerle kaplı kıraç tepelerden, daha yükseklerden ise sarıçam ve karaçam ağırlıklı iğne yapraklı ormanlardan, yüksek dağ çayırlarından ve az miktarda tarım alanından oluşuyor.
Endemik bitki türlerini barındıran Köroğlu Dağları, Türkiye’nin en büyük kara akbaba (Aegypius monachus) üreme popülasyonuna ev sahipliği yapıyor. Sakallı akbaba (Gypaetus barbatus), kaya kartalı (Aquila chrysaetos) gökdoğan (Falco peregrinus), kara ağaçkakan (Dryocopus martius), aksırtlı ağaçkakan (Dendrocopos leucotos), kara leylek (Ciconia nigra) ve şah kartal (Aquila heliaca) alanda üreyen öncelikli türlerdendir. Türkiye’de yaşayan ağaçkakan ve akbaba türlerinin tamamı bu dağlarda görülüyor. Kar faresi (Chionomys nivalis) ve taraklı semender (Triturus karelinii) türleri de alanda yaşamaya devam ediyor. Ayı (Ursus arctos), kızıl geyik (Cervus elaphus), kurt (Canis lupus), vaşak (Lynx lynx) ve yaban tavşanı (Lepus europaeus) alanda yayılış gösteren memeli yaban hayvanlarından bazıları.
Bölge halkı genel olarak ormancılık, tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle geçimini sağlıyor. Ancak aşırı ormancılık faaliyetleri bu bölgede yaşayan türler için tehdit oluşturuyor. Yuva ağaçlarının kesilmesi ve insan hareketliliği türlerin döngülerini olumsuz etkiliyor. Alanın yüksek kesimleri yaz aylarında yayla olarak kullanılıyor. Alanın güney sınırında çok sayıda tavuk üretme çiftliği ve önemli kış sporları merkezinden Kartalkaya Kayak Merkezi bulunuyor.
Köroğlu Dağları’nda yaşayan akbabalar ve diğer canlılar üzerine çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Türkiye’deki zengin biyoçeşitlilik alanlarından biri olan Köroğlu Dağları’nın korunması türler için hayati önem taşıyor.