Bolkar Dağları
Bolkar Dağları, Doğu Akdeniz Bölgesi ve Orta Anadolu Platosu arasında kalan büyük bir dağ silsilesidir. İki bölgenin geçiş noktasında bulunması ve büyük çeşitlilik gösteren jeomorfolojik yapısı, Bolkar Dağları’nın doğal yaşam ve nadir türler açısından Türkiye’nin en benzersiz alanlarından biri olmasını sağlamıştır. Dağın orta bölümündeki yüksek dağ çayırları (alpin kuşak) temmuz ayına kadar karlarla kaplıdır ve yer yer buzul gölleri içerir. Bu göllerden birinde (Kara Göl) endemik ve nesli tükenmekte olan Toros kurbağası (Rana holtzi) yaşıyor. Yaban hayatı açısından oldukça zengin olan bu dağ silsilesi, yaban keçisi (Capra aegagrus), vaşak (Lynx lynx), kurt (Canis lupus) gibi memeli yaban hayvanları ile birlikte yüksek dağların süsü olan urkeklik (Tetraogallus caspius) için önemli habitatlar barındırıyor.
Bu dağ silsilesi, Akdeniz bölgesindeki en geniş yüksek dağ çayırı topluluklarını da içeriyor. Dağların güney yamaçlarında farklı Akdeniz bitki örtüsü tipleri bulunuyor. Bu bölgedeki derin kanyonlar ılıman ve nemli mikroklimaya sahiptir, bu nedenle Türkiye’nin başka bölgelerinde görülmeyen bazı yarı tropikal canlı türlerini barındırır. Kuzey yamaçlarda ise tipik Orta Anadolu karasal iklimi gözlenir ve bu bölge dağ bozkırları ve seyrelmiş orman örtüsüyle kaplıdır. Endemik bitkiler bu bölgenin çeşitliliğin bir diğer göstergesi olarak kabul edilebilir.
Bolkar Dağları’nın kuş türlerine baktığımızda özellikle yırtıcı kuş türlerinin çeşitliliği dikkat çekiyor. Alanda üreyen bıyıklı doğan (Falco biarmicus), sakallı akbaba (Gypaetos barbatus), küçük akbaba (Neophron percnopterus) ve kara çaylak (Milvus migrans) korumada öncelikli kuşlardan bazılarıdır. Bolkar Dağları kelebekler ve kızböcekleri açısından da önemli taşıyor.
Bolkar Dağları, Akdeniz göçer kültürünün yaşamaya devam ettiği nadir alanlardan biridir. Yaz aylarında yaylalara göç eden yörükler alanı başta hayvancılık faaliyetleri olmak üzere yoğun olarak kullanıyor. Bolkar Dağları’nda öncelikli türler üzerine araştırma ve koruma çalışmaları gerçekleştirirken diğer yandan konargöçerlerle yakın temas halinde görüşüyoruz. Konargöçerlerden bölgenin yaban hayatı hakkında bilgiler alıyor, tehditlere hızla ulaşıyoruz.